ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ Π. Σ. ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 28/2/19 Για τα μέτρα αποκατάστασης από τις καταστροφικές πλημμύρες

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ Π. Σ. ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 28/2/19 Για τα μέτρα αποκατάστασης από τις καταστροφικές πλημμύρες

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ Π. Σ. ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 28/2/19

Για τα μέτρα αποκατάστασης από τις καταστροφικές πλημμύρες 

Στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τις πλημμύρες και τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από τις   ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών, που ανέδειξαν, για άλλη μια φορά, την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταστροφική πλημμύρα στο Δήμο Μαντουδίου-  Λίμνης- Αγ. Άννας και στο Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού, οι ζημιές στο Δήμο Λοκρών, το Σπερχειό, το Λήλαντα, στην Κωπαϊδα, στο Δομοκό… Στην Εύβοια, από την προχθεσινή κακοκαιρία προστέθηκαν και νέα προβλήματα, έπεσαν βράχια στο  Δερβένι, έγιναν κατολισθήσεις στα Ήλια, καταστράφηκε η προβλήτα του λιμανιού στο Μαντούδι, έκλεισαν δρόμοι στα χωριά του δήμου Μεσσαπίων και έμειναν για πολλές ώρες χωρίς ρεύμα.

Ζητήσαμε να μας δοθούν απαντήσεις για τα μέτρα που παίρνει η περιφερειακή αρχή για αποκατάσταση των ζημιών, για το αν υπάρχει σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων, έργων υποδομής που χρειάζεται να ξεκινήσουν άμεσα, αφού τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν τεράστια.

Η Περιφερειακή Αρχή δεν έδωσε καμία απάντηση στο ερώτημά μας. Στην ουσία δεν έδωσαν απάντηση στην αγωνία των ανθρώπων που υπέστησαν τεράστιες ζημιές στις περιουσίες τους, τις καλλιέργειές τους.

Οι όποιες παρεμβάσεις που έγιναν εκείνες τις μέρες ήταν απλά «μπαλώματα» αφού , στον κεντρικό οδικό άξονα, στο δρόμο Προκόπι- Μαντούδι που είχε κοπεί και μπαζώθηκε με χώμα και χαλίκι έχει γεμίσει επικίνδυνες λακκούβες ενώ σε άλλο σημείο έσπασε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στο δρόμο Μαντούδι- Κήρυνθος. Στην Ιστιαία, το γεφύρι στο ρέμα ΑΒΓΑΡΙΑΣ που στις 29-9-18 έπαθε ζημιές, στις 6-2-19, με τις βροχές, έπεσε τελείως, φράζοντας την κοίτη του ρέματος.

Πέρασαν 5 μήνες μετά τις καταστροφές κα το σύνολο του κρατικού μηχανισμού,  κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμος είναι μακριά από τα προβλήματα και εμπαίζουν το λαό.

Το ΕΠΑΛ Μαντουδίου εξακολουθεί να υπολειτουργεί (δεν λειτουργεί το εργαστήριο ψυκτικών, το εργαστήριο με τους τόρνους υπολειτουργεί).

Όσοι έπαθαν ζημιές σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, έχουν αποζημιωθεί μόλις στο 70%, και όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΛΓΑ δεν έχουν πάρει το παραμικρό.

 Η Δημοτική Αρχή Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας ακόμα δεν έχει στείλει τις αιτήσεις αποζημιώσεων στο Υπουργείο.                                          

 Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Κελαϊδίτη, η Περιφέρεια, τώρα θα ξεκινήσει τις αυτοψίες για τους δασικούς & αγροτικούς δρόμους, σούδες και ποτάμια. Ζητήθηκε συνάντηση με τον κ. Σπανό από τους αγρότες, αλλά χρόνος για να λυθούν τα προβλήματα που καίνε δεν υπάρχει. Αντίθετα, υπάρχει χρόνος για συναντήσεις με τον Αμερικάνο Πρέσβη φιέστες και ψηφοθηρία, για μπίζνες και προώθηση των επικίνδυνων πολεμικών σχεδιασμών ΗΠΑ- ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Συνεχίζεται το παιχνίδι της μετάθεσης ευθυνών και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με διάφορα τερτίπια, προσπαθεί να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες της.

«Διαφημίζει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη της στην Εύβοια, ως κατόρθωμα το αυτονόητο, δηλαδή αποζημιώσεις για τις καταστροφές και εκταμίευση κονδυλίων για αναγκαία έργα αποκατάστασης. Μόνο  που οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν ούτε το σύνολο των καταστροφών, ούτε το σύνολο των πληγέντων στο 100% των ζημιών. Οι  αποζημιώσεις των αγροτοκτηνοτρόφων, που η αντιλαϊκή πολιτική τους καταδικάζει να μην μπορούν να πληρώσουν τον ΕΛΓΑ, παραπέμπονται στις καλένδες των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάποια στιγμή στο αόριστο μέλλον.

Δεν έχουμε αυταπάτες για την πολιτική που εφαρμόζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος.  Υπηρετούν τους ίδιους στόχους και τα ίδια συμφέροντα με αυτά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η άμεση ανάγκη  για αποζημιώσεις, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για αντιδιαβρωτικά έργα, μέτρα αντιπυρικής προστασίας, έργα αντισεισμικής θωράκισης, έργα που, εκτός των άλλων,  δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, δεν είναι προτεραιότητα της πολιτικής που πασχίζει για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και αφήνει ανυπεράσπιστο το λαό. Για τη δική τους πολιτική, τα έργα αυτά δεν έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. καθώς χαρακτηρίζονται ως «μη επιλέξιμα». Δεν προβλέπονται στους αναπτυξιακούς τους σχεδιασμούς. Είναι ζημιά για τα «πλεονάσματά» τους. Μπαίνουν στη ζυγαριά «κόστους- οφέλους» όπως ομολόγησαν για την πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτι. Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός.

Καλούμε την Περιφερειακή αρχή να απαντήσει τι θα κάνει για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Τι μέτρα έχει πάρει για:

  • Αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών αλλά και των αναγκών για την προστασία της ζωής του λαού, της λαϊκής κατοικίας και δραστηριότητας, της αγροτικής παραγωγής. Μέτρα για την άμεση κάλυψή τους.
  • Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις των πληγέντων.
  • Προσδιορισμό των αναγκαίων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών, αντικατολισθητικών έργων, έργων υποδομής για την πολιτική προστασία, ιεράρχηση και χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν άμεσα.

 

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ