Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Αρ. Πρ: 225                                                                          07/03/2019

Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τιμά την 8η Μάρτη παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, έχοντας παρακαταθήκη τους ηρωικούς αγώνες της Μεγάλης ΕΑΜικής Αντίστασης για την απελευθέρωση του λαού από την τριπλή φασιστική κατοχή και της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ, για να γίνει ο λαός μας αφέντης στον τόπο του, με μπροστάρη το ΚΚΕ.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί σε εκείνη την περίοδο δημιουργήσαμε τις συνθήκες ώστε η Ελληνίδα γυναίκα του μόχθου να μπορέσει να βγει για πρώτη φορά στο προσκήνιο, ανοίγοντας το δρόμο για την ισότιμη συμμετοχή της δίπλα στον άνδρα σύντροφό της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Στην περίοδο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα για πρώτη φορά η γυναίκα κατέκτησε το δικαίωμα της ψήφου αλλά και της εκλογής της στα λαϊκά όργανα όπως έγινε και με τη νεολαία μας από 18 χρόνων.

Η γυναίκα αγωνίστρια πολέμησε με το όπλο στο χέρι δίπλα στον αντάρτη μαχητή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με απαράμιλλο ηρωισμό, αλλά και σε κάθε μετερίζι του αγώνα για την απελευθέρωση του λαού.

Στο ΔΣΕ οι γυναίκες μαχήτριες δεν υστερούσαν καθόλου σε μαχητικότητα, ικανότητα και αυταπάρνηση στον ένοπλο αγώνα, από τους άνδρες μαχητές, σαν ίσος προς ίσο. Με το όπλο στο χέρι, είτε στα μετόπισθεν βοηθώντας τραυματίες μαχήτριες και μαχητές ως νοσηλεύτρια, υγειονομικός, στην επιμελητεία κ.λπ. Έτσι στις πιο δύσκολες συνθήκες του αγώνα διαπαιδαγωγήθηκε και αναδείχτηκε ένας νέος τύπος του πιο ανιδιοτελούς ανθρώπου και για τους άντρες και για τις γυναίκες με τη διαρκή προσπάθεια για εξασφάλιση της ισοτιμίας και του αλληλοσεβασμού μεταξύ τους με στέρεη βάση το ατσάλωμα για το δίκιο του αγώνα της εργατικής τάξης, των καταπιεσμένων, για την εργατική, λαϊκή εξουσία.

Η γυναίκα μαχήτρια μέσα από τις γραμμές της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ), στην Ελεύθερη Ελλάδα την περίοδο της πάλης του ΔΣΕ, κατακτούσε τα κοινωνικά και πολιτικά της δικαιώματα σαν ισότιμη αγωνίστρια με τον άνδρα συναγωνιστή της.

Αυτή η επική περίοδος ανάτασης του λαού, αποτελεί παρακαταθήκη για το σήμερα και φάρο για τις γυναίκες και τους άνδρες της εργατικής λαϊκής οικογένειας που φωτίζει το άνοιγμα του δρόμου για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση, όπως στις ελεύθερες περιοχές της Ελλάδας.

Αυτό προκύπτει και από την ιστορική εμπειρία της χώρας μας. Η συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνική παραγωγή και στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, όπως ο αγώνας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ πού εμπνευστής, οργανωτής, καθοδηγητής, ψυχή και ραχοκοκαλιά είναι το τιμημένο ΚΚΕ, όπως και η δημιουργία ελεύθερων από την αστική τάξη και την εξουσία της περιοχές, μπορεί να οδηγεί και στην κατάκτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, στη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση. Επιβεβαιώνεται και από το παράδειγμα του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα, στην οικοδόμηση του οποίου συνέβαλαν οι μαχήτριες και οι μαχητές του ΔΣΕ, Πολιτικοί Πρόσφυγες.

Σήμερα 70 χρόνια από τη μεγάλη ηρωική δεκαετία 1940-49 οι εργαζόμενες γυναίκες παρά τα όποια δικαιώματα έχουν κατακτήσει, συνεχίζουν να ζουν την υπερεκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση, ενώ δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες που προκύπτουν από την αναπαραγωγικό τους ρόλο και τη μητρότητα, παρά την τεράστια πρόοδο της επιστήμης και της τεχνικής. Γιατί τους τα στερεί η αστική τάξη και το καπιταλιστικό σύστημα.

Μπροστά τους έχουν να αντιπαλέψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου σε συνδυασμό με τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στα οποία σπρώχνει βαθιά το λαό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κλπ). Με κινδύνους για τα παιδιά τους. Τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές εφαρμόζουν και οι Περιφερειακές και Δημοτικές Διοικήσεις που πλειοψηφούν τα αστικά κόμματα γιατί υπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα αντί για τις λαϊκές ανάγκες.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καλεί τις γυναίκες του μόχθου στη χώρα μας, με οδηγό και την ιστορική πείρα της δεκαετίας 1940-1949, να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στους αγώνες του λαού μας, συμμετέχοντας στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα μέσα από την ΟΓΕ και τα ταξικά σωματεία τους για τα δικαιώματά τους.

Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ που όπως την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης και της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ πρωτοστάτησε, έτσι και σήμερα συνεχίζει στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης για τα λαϊκά δικαιώματα, στο δρόμο για την εργατική εξουσία.

Ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων στις περιφερειακές δημοτικές εκλογές στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές όποτε και αν γίνουν, να ψηφίσουν παντού τους συνδυασμούς της λαϊκής συσπείρωσης και τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Δυνατό ΚΚΕ για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση, να οργανωθεί η κοινωνική συμμαχία, να κάνουμε την αντεπίθεση για το σοσιαλισμό.

Ζήτω η 8η Μάρτη παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση της ΟΓΕ την Παρασκευή 8 Μάρτη στις 6μ.μ. στα Προπύλαια

Η Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

7/3/2019